· 

Skihochtourenkurs Silvretta

De skihochtouren week draait om het maken van skitouren in het hooggebergte. Bovenop de lawinekunde die we in de vorige opleidingsweek behandeld hebben, krijgen we nu ook te maken met gletsjers, rotsgraten en steile sneeuwflanken. Ook deze week is de accommodatie in verband met corona exclusief voor onze groep gereserveerd.


De weg die langs Hotel Piz Buin loopt, is in de winter afgesloten voor toeristen. Een taxi brengt ons erheen. Tijdens de rit kijk ik uit het raam naar de steeds witter wordende bergen. Omdat het hotel en de hutten officieel dicht zijn, kunnen tourskiërs op dit moment alleen dagtochten maken. Bijna iedere helling is als resultaat hiervan nog onverspoord. Dit beloofd heel wat goeds voor de week. Wat ook veelbelovend is voor de week is dat ik weer bij de hoofdopleider (Hugo) ben ingedeeld. Dit betekent waarschijnlijk een moeilijke maar leerzame week. Hugo is heel precies, gemotiveerd en voelt je graag flink aan de tand over zeer specifieke sneeuwzaken.

Waarnemen

Na de groepsindeling krijgen we meteen de eerste echte opdracht. Ga op het terras staan en kijk rond in de omgeving. Nog geen kaart of gidsje erbij pakken maar gewoon waarnemen. De meesten van ons zijn hier voor het eerst. Dit is dus een mooie mogelijkheid een gevoel voor het gebied te krijgen. Gedurende de hele week wordt er veel aandacht gegeven aan het waarnemen. Wat je om je heen ziet kan veel invloed hebben op je beslissingen tijdens de tocht maar ook op de tochtenplanning voor de komende dag.

Een beter uitzicht kun je je niet wensen.
Een beter uitzicht kun je je niet wensen.

Tijdens de tochten moeten we regelmatig uit elkaar gaan staan en de omgeving waarnemen. Na een paar minuten komt Hugo vragen stellen. We staan uit elkaar zodat we elkaars antwoorden niet kunt horen. Vragen die je kunt verwachten zijn: Waar kwam de wind gisteren waarschijnlijk vandaan, wat is de hoofdwindrichting op deze plek, wat verandert er hier in de loop van de dag en heeft dit alles invloed op onze route en beslissingen? Als hij tevreden is met je antwoorden is de volgende aan de beurt. 

Eenzaam observeren
Eenzaam observeren

Lopen of leren

Je zou misschien verwachten dat aspirant berggidsen alleen maar grote skitouren met veel hoogtemeters maken en in een moordtempo omhoog lopen. Dat soort dagen zijn er zeker in de opleiding maar uiteindelijk zijn we er allemaal om te leren. Heel hard een berg op lopen kunnen we zelf ook. In deze week hebben we juist de kans veel te leren van een ervaren berggids. Over een korte tour van +-800 hoogtemeters doen we dus rustig heel de dag. We lopen in een ontspannen tempo zodat we de omgeving goed te kunnen observeren en nemen ruim de tijd voor oefensituaties.

Het sneeuwdek op de Ochsentaler Gletsjer is dik genoeg om de meeste spleten op te vullen. Toch pakken we voor de oefening het touw erbij.
Het sneeuwdek op de Ochsentaler Gletsjer is dik genoeg om de meeste spleten op te vullen. Toch pakken we voor de oefening het touw erbij.
Onderweg naar de Piz Buin over de Ochsentaler Gletsjer
Onderweg naar de Piz Buin over de Ochsentaler Gletsjer
Het laatste deel van de beklimming van de Piz Buin bestaat uit makkelijk rots/mixed terrein. Hier oefenen we kort-touw techniek. Gidsen gebruiken deze techniek om klanten te zekeren in relatief makkelijk terrein.
Het laatste deel van de beklimming van de Piz Buin bestaat uit makkelijk rots/mixed terrein. Hier oefenen we kort-touw techniek. Gidsen gebruiken deze techniek om klanten te zekeren in relatief makkelijk terrein.

Niet alleen skiën

We zijn niet alleen maar onderweg in het terrein. Op twee dagen blijven we bij de hut in de buurt voor een wisselprogramma. Hierbij worden alle bijkomende vaardigheden behandeld. Denk aan lawinepieper zoeken, evacueren van een slachtoffer, zelfstandig met al je skimateriaal uit een gletsjerspleet klimmen, klanten een steile sneeuwflank af helpen en nog veel meer. Deze dagen zijn een fijne afwisseling van het skitouren en zorgen voor de nodige rust.

Een mooie vrij hangende oefensituatie voor de zelfredding uit een gletsjerspleet.
Een mooie vrij hangende oefensituatie voor de zelfredding uit een gletsjerspleet.
Als de helikopter niet kan vliegen moet je het zelf oplossen. Hier lig ik in een warme cocon terwijl mijn collega's me naar veiligheid slepen.
Als de helikopter niet kan vliegen moet je het zelf oplossen. Hier lig ik in een warme cocon terwijl mijn collega's me naar veiligheid slepen.
Niet iedere helling is door iedereen te skiën. Hier oefenen we het nazekeren van klanten op ski's.
Niet iedere helling is door iedereen te skiën. Hier oefenen we het nazekeren van klanten op ski's.

Alles samengevat was het een hele mooie week. Veel geskied, veel geleerd en veel gelachen. Alle toetsen en praktijkexamens heb ik succesvol afgerond dus de focus kan nu volledig naar de zomer.