· 

Sportkletterkurs Mitterdorf

Deze opleidingsweek staat in het teken van sportklimmen en alles wat erbij hoort. Niet alleen is het eigen klimniveau is belangrijk. Je moet de technieken ook over kunnen brengen. Bij slecht weer is het tevens handig je gasten een alternatief programma in de klimhal aan te kunnen bieden. Ook worden in deze week de verwachtingen geschept voor de komende weken. Wat we moeten kunnen en wat er verder van ons verwacht wordt. De week is fysiek niet zo belastend als een alpiene klimweek maar om de examens te halen moet je spaarzaam zijn met je energie. Gelukkig haal ik ze allemaal en sluit de week positief af.


Ergens in het verre oosten van Oostenrijk ligt de Kletterakademie Mitterdorf. Een enorm sportklimcomplex aan de rand van dit kleine dorpje. Als je om je heen kijkt, vraag je je af waarom dit juist hier op deze afgelegen plek is gebouwd. De eerste grote stad ligt op drie kwartier rijden. Voor de opleiding komt het in ieder geval goed uit. We kunnen heel de week ook buiten de openingstijden gebruik maken van de faciliteiten en binnen de openingstijden zijn er alsnog weinig mensen. Waarschijnlijk is dit in de winter wel anders. 

 

Aan het einde van de week moeten de volgende examenonderdelen met een positieve beoordeling afgesloten worden:

 

  • 6b+ onsight (in de hal)
  • 6c+ redpoint (in de hal)
  • Techniekboulder
  • Lehrauftritt (lesgeven)
  • Theorietoets

 

Sportkletterakademie Mitterdorf in het oostelijk gelegen Bundesland Steiermark
Sportkletterakademie Mitterdorf in het oostelijk gelegen Bundesland Steiermark

We beginnen stevig met een voordracht van ruim twee uur over de normering van boorhaken. Onderwerpen als breeksterkte, metaalsoorten, corrosie, Europese normeringen en alle soorten boorhaken worden behandeld. En hoe dit zich dan weer verhoud tot verschillende soorten gesteente. Droge stof voor de leek maar niet voor een klas vol klim nerds. De bedoeling van deze les is dat we weten wat we doen bij het inboren van een route of oefensituatie en waar we naar moeten kijken bij het controleren van haken.

 

Normen, normen, normen
Normen, normen, normen

Na deze lange zit worden we eindelijk losgelaten in de hal. Stationsgewijs werken we zes onderwerpen af. Gedurende de week herhalen we dit nog twee keer. Alles wat in de leerlijn sportklimmen staat en meer wordt behandeld (zie overzicht hieronder). De rest van de dagen wordt ingevuld met buiten sportklimmen, theorie en examenvoorbereiding. Hieronder licht ik kort een paar behandelde onderwerpen toe.

 

Leerlijn sportklimmen
Leerlijn sportklimmen

De basis

 

Ooit las ik ergens de zin: “Es ist bergsteigen, kein bergziehen”. En ‘steigen’ doe je met je voeten. De eerste dag traversen we dan ook onder toeziend oog van een opleider over de boulderwand. Geruisloos en precies laten we het rubber van onze schoenen op de grepen neerkomen. Soms met een extra opdracht zoals legosteentjes die op de grepen liggen ontwijken. Het is duidelijk dat we in deze opleiding alles vanuit de basis opbouwen en niet meteen met de fancy dingen beginnen. Dat komt later.

 

Op eieren lopen
Op eieren lopen

Inlezen

 

Het is logisch dat een route eerst goed bekijken en visualiseren helpt bij het klimmen. Door er een paar opdrachten bij te doen wordt dit extra duidelijk. We krijgen 10 minuten om een route tot het 8ste setje in te lezen. De tip die we erbij krijgen is onze ogen te sluiten en de route mentaal te klimmen. Na deze 10 minuten verlaten we de hal en moeten we de route uittekenen op een papiertje. Alle grepen en de belastingsrichtingen ervan. Na terugkomst in de hal mogen we nog kort aanpassingen maken alvorens in te stappen. Bij het klimmen merk ik echt een duidelijk verschil. Door vooraf de route zo intensief te visualiseren, lijkt het alsof je hem al een keer geklommen hebt. Ik ben 'in the moment'. Een cursus mindfullness is er niks bij. Aangezien ik bij het sportklimmen beperkt tot niet inlees, was dit voor mij een openbaring en ik ga het zeker vaker en beter doen.

 

Kijken doe je bij klimmen blijkbaar wel met je handen
Kijken doe je bij klimmen blijkbaar wel met je handen
Niet slecht onthouden vond ik
Niet slecht onthouden vond ik

Touwtechnieken

 

Bij een aantal van de stations krijgen we les over touwtechnieken. De basics worden doorgenomen en er wordt verteld welke technieken in de opleiding als de standaard beschouwt worden. Dit om iedereen met de neus dezelfde kant op te krijgen. We hebben in de opleidingsweek zelf niet veel tijd om alles uitvoerig te oefenen. De opleiders doen de technieken voor die we moeten kennen, we oefenen een paar keer, krijgen wat feedback maar meer niet. Een van de opleiders benadrukt dit nog op zijn manier: “Wenn du es jetzt noch nicht schafft, kein problem. Wenn du es beim felskurs nächstes Jahr noch nicht schafft bist du ein fauler Hund und interessiert du dich nicht für deine Ausbildung”. Duidelijk. Zelf ook oefenen dus.

 

Doornemen van het te gebruiken materiaal bij het bouwen van een standplaats
Doornemen van het te gebruiken materiaal bij het bouwen van een standplaats
Les in alle manieren van touw verkorten
Les in alle manieren van touw verkorten
Onder het genot van een biertje wordt 's avonds braaf geoefend
Onder het genot van een biertje wordt 's avonds braaf geoefend

Examens

6c+ Redpoint (project)

 

Op één na zijn alle examens aan het einde van de week. Het 6c+ project kunnen we op ieder moment van de week aftikken. Je mag de route zo vaak bezichtigen als je wilt maar voor een officiële poging moet een opleider meekijken. Je hebt twee van deze officiële kansen. Hoe langer de week echter duurt, hoe vermoeider je wordt dus hoe kleiner je kans op succes. Op maandagavond probeer ik de route en klim hem tot mijn opluchting in één keer uit. De volgende ochtend ga ik meteen voor mijn officiële poging. Het lukt zonder problemen en dit geeft veel rust voor de rest van de week. Dit betekent ook dat ik niet meer hoef in te houden als we naar de echte rotsen gaan. Dit is niet voor beoordeling maar de opleiders willen alsnog altijd 100% zien. Logisch ook.

 

Vanuit een energiebesparende positie wordt de examenroute bestudeerd
Vanuit een energiebesparende positie wordt de examenroute bestudeerd
Gelukkig mogen we ook twee dagen echt buiten klimmen
Gelukkig mogen we ook twee dagen echt buiten klimmen

Techniekboulder

 

Bij de techniekboulder is het de bedoeling dat je de juiste klimtechniek toepast in een gegeven situatie. En ook nog als schoolvoorbeeld. De opleiders hebben een mooi rondje van bijna 60 passen (dit is erg lang) door het boulderhok gemaakt. Het is niet het doel om de boulder helemaal zonder onderbreking uit te klimmen dus je mag tussendoor uitstappen om even te rusten. Maar niet te vaak en niet te lang.

 

Ongeveer halverwege mijn klim kom ik erachter dat de week toch zijn tol heeft geëist. Mijn armen lopen vol met zuur en ik moet even uitstappen omdat ik anders val. Ik stap weer in en schiet meteen weer vol met zuur. Van technieken mooi voordoen is even geen sprake. Gelukkig overleef ik het tot een no-hands-rest in de hoek. De rest gaat oké en ik haal zelfs de dyno aan het einde. Geen topprestatie dus hier haal ik ook mijn laagste punt van alle onderdelen voor. Maar een voldoende desalniettemin. 

 

6b+ Onsight

 

Dit moet ik makkelijk kunnen maar toch ben ik zenuwachtig. Zeker omdat ik nog geen uur geleden volledig verzuurd ben bij het boulderexamen. Ook weet je nooit of een route je ligt of niet. En hier is vallen direct een negatief punt. Gelukkig gaat het klimmen goed maar ik zit zo in de flow dat ik halverwege een setje oversla. Normaal niet erg maar dit is tijdens een examen niet de bedoeling. Gelukkig hebben de opleiders die dit onderdeel beoordelen mij vaker zien klimmen dus ik hoor er niks meer over.

 

Lehrauftritt (lesgeven)

 

Voor dit onderdeel heb ik me geen moment zorgen gemaakt. Met mijn werk in Nederland sta ik vaak voor groepen en in Oostenrijk geef ik al een paar jaar skiles in het Duits. Mijn onderwerp is Schulterzuge (schouderpassen). Dit is niet moeilijk als je een mooie oefensituatie in de boulderruimte kunt vinden. Dit onderdeel sluit ik dan ook zonder problemen af.

 

Theorietoets

 

Ik spreek dan redelijk Duits, schrijven is nog wel een ding. Gelukkig bracht de theorietoets niet veel problemen met zich mee. Het was vooral veel schrijfwerk aangezien we één bladzijde uit het boek praktisch moesten reproduceren.

 

 

Met het halen van deze examens sluit ik de ‘sportkletterkurs’ positief af. Op naar de winter.