· 

IJsklimcursus Heiligenblut


De eerste dagen van de cursus brengen we door in de ijsklimtuin bij Matrei. De ankers zijn hier vast en het ijs wordt soms ondersteund door kippengaas. Dit is een redelijk veilige situatie. We maken onze eerste meters in het ijs door het klimmen van enkele lengtes.

Gezien mijn aanleg voor koude handen had ik verwacht heel de week te vernikkelen. Dit viel reuze mee. Blijkbaar gaat het bloed stromen van het knijpen in je bijlen.

Taco Lambregst en ik op een standplaats van onze eerste multi-pitch in ijs.

Onze gids Matthias Wurzer in de eerste lengte van een onbeklommen ijswaterval. Later mogen Taco en ik de route een naam geven.

Taco in de 3de lengte en de crux van 'Meisjes met ijsjes'. Dit is de naam die we de route gegeven hebben.

Overzichtstopo van Meisjes met ijsjes. De lengtes en standplaatsen zijn hier ingetekend.

En uiteindelijk het prachtige uitzicht vanuit Meisjes met ijsjes.

 

Met de vaardigheden die ik geleerd heb in deze cursus gaan er voor mij veel meer opties open als het gaat om alpiene routes. Van enkel rots en sneeuw kan ik nu ook gaan kijken naar mixed en ijsroutes.